Menu

Přihlášení uživatele

Nemáte účet? Zaregistrujte se.

Nákupní košík

loading
Součet---
Zobrazit košík
Produkty

Produkty

Vyhledávám

Kategorie

Vyhledávám

Dezinfekce

Dezinfekcí se rozumí soubor opatření zneškodňující mikroorganismy pomocí fyzikálních, chemických a kombinovaných postupů.

 
V praxi se jedná o ničení či usmrcování mikroorganizmů na neživých předmětech (pevném povrchu) ve vnějším i vnitřním prostředí a na neporušené pokožce. Dezinfekce se nařizuje v indikovaných případech při výskytu zvýšeného biologického rizika a pro získání určité míry jistoty zdravotní bezpečnosti.

Cílem je:

  1. Snížit nebezpečí infekce
  2. Zmenšit riziko odpovědnosti formou vlastních nařízení a kontrol
  3. Zapojit do systému hodnocení a řízení kvality každého pracovníka na pracovišti (systém řízení kvality ISO 9001 aj.)
  4. Zintenzivnit zdravotní bezpečnost
  5. Zvýšit hladinu jistoty
  6. Možnost vystopovat proces, kde systém selhává a kde je možné jej zlepšit, aby se vady neopakovaly
Podle konkrétní epidemiologické situace používáme dezinfekci:
  1. Ochrannou (profylaktickou, technologickou) - provádí se v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje. Jedná se o větší komplexní zásah v uzavřeném dezinfikovaném prostoru – dezinfekce pevných ploch (podlahy, stěny, stropy), výrobního zařízení, vzduchu, materiálu.
  2. Dezinfekce ohnisková (represivní) průběžná a závěrečná - Je zaměřena na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku nákazy s cílem přerušit další šíření infekce. Může být provedena i jako jednorázový dočasný zásah – dezinfekce prostoru nebo konkrétní malé části prostoru jako např. desky stolu, klávesnice počítače, dezinfekce klik, dveří, nábytku, pokladny aj.

    (autorem odborné části textu Jiří Kepl, technický ředitel MPD plus Rakovník)

Dezinfekční přípravky dle typu použití: (označení naleznete v bezpečnostním listě)
PT1 - Osobní hygiena
PT2 - Dezinfekční prostředky a algicidy, jež nejsou určeny k použití u člověka nebo zvířat
PT3 - Veterinární hygiena
PT4 - Oblast potravin a krmiv
PT5 - Přípravky používané pro dezinfekci pitné vody pro lidi a zvířata.

Typy dezinfekčních přípravků dle účinné látky:
KAS - Kvartérní amoniové sloučeniny, například benzalkoniumchlorid. Používají se jako dezinfekční látky nízké úrovně.
Chlorové - Jsou velmi často užívanou látkou. Běžné bělidlo je roztok chlornanu sodného a používá se k dezinfekci odpadů, toalet a jiných povrchů.
Alkoholové - Obvykle ethanol nebo isopropanol. Alkoholy jsou účinnější v kombinaci s čistou vodou, protože vyšší obsah vody umožňuje lepší difuzi přes buněčné membrány.   
Kyselina mléčná - Je kyselina vyrobená fermentací a má rostlinný původ.
Peroxid vodíku - je často preferován, protože způsobuje mnohem méně alergických reakcí než jiné dezinfekční látky. 
 
Dezinfekční účinnosti:
 A      usmrcení vegetativních forem bakterií a mikroskopických kvasinkových hub
 B      virucidní účinek na široké spektrum virů
(B)    omezená virucidní účinnost / účinnost na HBV/H1VC - inaktivace bakteriálních spór
 C     sporicidní
 V      fungicidní účinek na mikroskopické vláknité houby
 M     usmrcení potenciálně patogenních mykobakterií
 T      usmrcení mykobakterií kompl. M.Tuberculosis

Vhodnou prevencí při dodržování hygienických předpisů je zavedení Sanitačního řádu

Sanitační řád je řízený dokument, jehož obsah by měl být dobře znám každému pracovníkovi potravinářských a zdravotnických provozů. Účelem tohoto dokumentu je stanovení metod, intervalů a hloubky úklidu, dezinfekce, dezinsekce a deratizace vyhrazených prostor a vybraného zařízení konkrétní provozovny. Při sanitaci je nezbytné střídat jednotlivé dezinfekční přípravky, dle typu účinné látky, aby se zabránilo vzniku odolnosti některých mikrobů na používané dezinfekční prostředky. Při sanitaci provozních prostor je nutné používat vhodné osobní ochranné pracovní prostředky a pomůcky (OOPP).

Na přání zákazníka vypracujeme sanitační řád pro jeho provozovnu, který zajistí bezpečnost na pracovišti.
 
Jednotlivé dezinfekce z naší nabídky naleznete zde: 

SpinnerČekejte
Tato webová stránka používá cookies
Abychom Vám dopřáli co nejlepší používání našeho webu, ukládáme do Vašeho prohlížeče malé soubory - cookies. Ty slouží k tomu, aby se Vám s webem dobře pracovalo, abychom mohli vyhodnocovat jeho návštěvnost a případně Vám usnadnili návrat k nám pomocí přesně cílené reklamy. Podle zákona některé typy cookies můžeme ukládat jen s Vaším souhlasem.